DÉCHIRÉ
Acrìlic i llàpis de color sobre taula 130 cm x 130cm. (2024)
Obra realitzada expressament per a l’ Espai Ordit de l’ IVAM CADA ALCOI
Les flors han sigut associades tradicionalment amb la receptivitat, amb la passivitat, amb l’espera, amb la copa plena o buida, amb la bellesa natural. Iconogràficament, en les tradicions orientals, manifesten estats d’il·luminació o d’alquímia interna. En les tradicions grecoromanes tenien una gran diversitat al·legòrica que les associaven a la primavera, l’aurora, la joventut o les virtuts. I cada espècie revela significats diferents. A través de la història de la seua representació visual en la pintura, l’escultura o el gravat, ens trobem davant intricats rams simbòlics. Hi ha flors, tant per al compromís amorós com per a l’amistat o la venjança, flors comestibles i flors verinoses. Totes elles solen mostrar una cosa interna, una parcel·la emocional de l’humà. Gloria Segura Jordá només es pregunta sobre la complexitat que representa la categoria dona, sinó que també en denuncia clarament l’ocultació en qualsevol àmbit públic en general. Les flors i la vegetació, tan associades a allò femení, són resignificades com les carcelleres de la captura naturalitzada i consensuada de les dones. Els quadres florits de Segura són, per tant, violents, i podríem observar-los com a ferides obertes, tal com ho demostren algunes de les seues aportacions com a investigadora. [1] Ens presenta cossos malparats, cossos oberts de «refulgents colors» entre «flors nocturnes». I aquestes flors poden ser llegides també com a eines vindicatives per al camuflatge. No sols la visibilitat, anar a pit descobert és una via legítima de lluita.
Extret del text per a l’exposició Amagades, [2] «Refulgents colors de flors nocturnes», de Javi Moreno , professor, investigador i artista visual.
Grup d’Investigació FIDEX (Figures de l’excés i polítiques del cos) CIA, Centre d’Investigació en Arts .
[1] Sobre aquest tema, Gloria Segura va presentar la seua conferència «Ferides en l’art: el body art» en Feridas da ànima, SOBENFEE (Centro de Convenções Poeta Ronaldo Cunha Lima, Joao Pessoa, Brasil, 2013) o en el IX Simposi Nacional Art, Ciència i Compromís, GNEAUPP (Palau de Congressos i Exposicions, Sevilla, 2012). Després d’haver estudiat el màster universitari en Estudis Culturals i Arts Visuals. «Perspectives feministes i cuir/queer» (UMH, 2021-2022), ha començat a desenvolupar una investigació doctoral en la UA amb un enfocament feminista sobre la ferida dins de les Arts Visuals.
[2] Amagades, Gloria Segura Jordà, Càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró, Universitat d’Alacant, Ajuntament d’ Alcoi, 2023.